Vianočné "koreniny"

6. ledna 2008 v 10:55 | Sue |  Zaujímavosti
Škorica, vanilka, klinčeky, aníz, ďumbier... Stáročnú popularitu na vianočných stoloch celého sveta si zaslúžia plným právom. V množstve na hrot noža skrývajú nezameniteľnú zmes chuti, arómy a zdraviu prospešných látok. Ktoré z korenín sa vám najviac hodia do vareného vína a ktoré do medovníkov?

Škorica
Sladká korenina si k nám našla cestu zo Srí Lanky. Ak vám jej tvar pripomína kôru drevín, trafili ste klinec po hlavičke. Škorica je skutočne sušená stromová kôra, predávaná vo zvitkoch, ale častejšie ako mletý prášok. Éterický olej zo škorice sa používa na osladenie malinoviek a jeho inhalovanie vám uľaví od prechladnutia. V kuchyni škorica nesmie chýbať ako sladká bodka koláčov, ovocných kompótov, no aj jedál pikantnejšej chuti. Cez Vianoce urobí z vášho vareného vína či punču gurmánsky zážitok.

Vanilka
Jedna z najpopulárnejších svetových korenín má pôvod v Latinskej Amerike. Pred stáročiami ňou Aztékovia ochucovali čokoládu a toto využitie ostalo vanilke dodnes, hoci možnosti jej využitia sa odvtedy podstatne rozšírili napríklad aj v oblasti kozmetického priemyslu. Bez vanilky by dnes sladkosti neboli tým, čím sú, preto nezabudnite pár kvapiek vanilkovej esencie pridať aj do vášho vianočného pečiva.

Klinčeky
Indovia sa klinčekov nikdy nepresýtia, pridávajú ich do stovák pokrmov a iste aj klinčeky majú nemalý podiel na tom, že práve indická kuchyňa je vo svete tak vyhlásená. Klinčeky v ústach pôsobia ako prírodné analgetikum, keď vás trápi boľavý zub. Podobne ako škorica vylepšia varené víno, ale zvýraznia tiež chuť omáčok, marinád, zeleninových, mäsových a rybacích pokrmov.

Aníz
Viacúčelová prísada nechýba v zbierke žiadneho ľudového liečiteľa, v stredoveku sa jej dokonca ušiel lichotivý prívlastok "všeliek". Blahodarný vplyv anízu na zdravie si môžete vyskúšať na vlastnej koži. Stačí ak ho pridáte do sladkých pusiniek, vianočných medovníkov, ale aj ovocných šalátov či prívarkov. Osvedčeným domácim prostriedkom na lepšie trávenie je anízový likér.

Ďumbier (známy aj pod názvom zázvor)
V krajinách Stredného východu je hneď po soli druhou najobľúbenejšou potravinárskou prísadou. Využíva sa ako čerstvý koreň, ale tiež v sušenej, mletej či kandizovanej podobe. Má univerzálne liečivé vlastnosti a sladkastú chuť, pre ktorú sa často pridáva do sušienok či jemného pečiva. V niektorých krajinách sa z neho pripravuje osviežujúci nápoj - zázvorové pivo.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 kix kix | 31. července 2008 v 14:40 | Reagovat

to su kecy

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama