Daniel Radcliffe - životopis

28. ledna 2008 v 17:21 | Sue |  Harry Potter
Daniel Jacob Radcliffe sa narodil 23. júla 1989 vo Fulhame v Londýne. Má 176 cm.
Daniel prišiel na svet ako jediné dieťa literárneho agenta Alana Radcliffa a castingovej režisérky Marcie Gresham. Jeho matka, rodená Marcia Gresham Jacobson, je židovského pôvodu a vyrastala vo Westcliff-on-Sea v Essexe, kým jeho protestantský otec pochádza zo Severného Írska.
Svoju túžbu byť hercom prejavil Daniel po prvý raz ako päťročný a začal hraním v školských predstaveniach, ale jeho rodičia nechceli pripustiť, že by ním mohol byť. Napriek tomu sa mu však poslali jeho fotku do spoločnosti BBC, ktorá vyberala potenciálnych uchádzačov o úlohu mladého Davida Copperfielda (nejde o toho kúzelníka, ale o adaptáciu románu Charlesa Dickensa - podľa tejto postavy si dal meno práve spomínaný kúzelník...). Daniel musel prejsť piatimi castingami než sa mu túto úlohu podarilo dostať a popri hviezdnom obsadení sa mu podarilo vo filme priam zažiariť.
Čoskoro na to sa Daniel objavil po boku "Jamesa Bonda" - Pierca Brosnana v akčnom thrillery Agent z Panamy. Jeho najväčší úspech mu však priniesla úloha Harryho Pottera v prvej časti Harry Potter a Kameň Mudrcov. Jeho život sa od základov zmenil po tom, čo si ho režisér Chris Columbus po mesiacoch vybral z viac ako tisíc uchádzačov. Zo všetkých strán sa naňho valila iba pozitívna kritika. Náhle sa z neho stala filmová hviezda.
V roku 2002 hosťoval v predstavení The Play What I Wrote. O štyri roky neskôr - v roku 2006 odštartoval svoju premenu z detského na dospelého herca, keď v televíznom seriáli Komparz parodoval sám seba. Zahral si aj v nezávislej austrálskej dráme December Boys, ktorej svetovú premiéru ohlásila spoločnosť Warner Bros na august 2007. Na konci februára tohto roka navyše stvárnil hlavnú rolu v kontroverznej divadelnej hre Equus v londýnskom divadle Gielgud. Ako čeľadník Alan Strang, ktorý "miluje kone viac, ako by mal", si vyslúžil nekončiace chvály divadelných kritikov. Pozornosť médií však pritiahol najmä tým, že v jednej scéne sa na pódiu objavil úplne nahý. Posledné londýnske predstavenie hry sa konalo 9. júna, no Daniel by si svoju rolu mohol zopakovať v lete 2008 v New Yorku.
V súčasnosti nakrúca drámu spoločnosti ITV My Boy Jack, v ktorej stvárňuje Jacka Kiplinga - syna spisovateľa Rudyarda Kiplinga, ktorý sa stratil ako vojak počas prvej svetovej vojny. Premiéra filmu je ohlásená na november tohto roka.
Ako šestnásťročný sa Daniel stal najmladším Britom, ktorý nie je kráľovského pôvodu, a jeho samostatný portrét vystavili v britskej National Portrait Gallery. V čase vzniku portrétu mal Radcliffe štrnásť rokov. 9. júla 2007 zanechal spolu s Rupertom Grintom a Emmou Watson odtlačky svojich rúk, nôh a čarovného prútika pred hollywoodskym Grauman's Chinese Theater.
V roku 2006 sa objavil na zozname Sunday Times Rich List, ktorý odhadoval jeho osobný majetok na 14 miliónov britských libier, čím sa zaradil medzi najbohatších mladých ľudí vo Veľkej Británii. V roku 2007 sa umiestnil na 33. mieste v rebríčku British young people's rich list. K tomuto rozprávkovému majetku sa dostal v deň svojich osemnástych narodenín - teda 23. júla. Napriek svojmu bohatstvu si vraj Daniel nepotrpí na luxus. Najviac podľa vlastných slov míňa na knihy, lebo rád a veľa číta. Finančne podporuje rôzne organizácie, prispieva na výskum autizmu a pomáha smrteľne chorým deťom. Pred svojimi narodeninami dokonca požiadal fanúšikov, aby namiesto kupovania darčekov pre neho radšej prispeli na Demelza House Children's Hospice v Sittingbourne v Kente.
Daniel hrá na basovú gitaru, rád sleduje preteky Formule 1. Jeho obľúbené filmy sú Charlieho aniely a Spider-man, seriál Simpsonovci. Najviac sa mu páčia herci Tom Hanks, Ben Stiller, Jude Law, Ed Harris a Robert DeNiro a herečky Nicole Kidman, Julia Roberts, Kate Winslet, Catherine Zeta-Jones, Kate Hudson, Renee Zellweger, Jodie Foster, Kirsten Dunst a Cameron Diaz. Jeho hereckým idolom je Gary Oldmen.
Hudba, ktorú počúva je The Stroke, Stereophonics, Dandy Warhols, Sex Pistols, Iggy Pop, The Thrills, Darkness, Jet, Red Hot Chili Peppers, Rolling Stones, Longview, The Libertines, The Stranglers and The Undertones, David Bowie, ColdPlay, Deftones, Blur, The Music, Zwan, Brendan Benson, The Rapture.

Filmografia:

Harry Potter a Polovičný princ (2009)
Journey (2009)
Harry Potter a Fénixov rád (2007)
December Boys (2007) - Maps
Môj chlapec Jack (2007) - John Kipling
Harry Potter a Ohnivá čaša (2005)
Harry Potter a väzeň z Azkabanu (2004)
Harry Potter a tajomná komnata (2002)
Harry Potter a kameň mudrcov (2001)
Agent z Panamy (2001) - Mark Pendel
David Copperfield (1999) - mladý David Copperfield
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Anketa


Komentáře

1 sissi sissi | E-mail | 8. března 2008 v 19:13 | Reagovat

Veľmi sa mi páči tento blog. Je tu presne to.čo by mali fanúšičky Dannyho(ako ja :P) vediet.Proste milujeme ho,no nie baby?!

2 katussa katussa | 2. dubna 2008 v 19:22 | Reagovat

nemyslim si ze je az taky super ako sa zda ved skonci harry potter skonci a potom moze sediet doma na zadku a rozbijat si svoj ,, stedry" honorar :) inac oholit by sa mohol :):):):) sorry ale neje to moj typ :( ...... no nie baby:):)

3 simonka simonka | Web | 27. května 2008 v 12:15 | Reagovat

je to tu uplne super mnoho veci som o nom nevedela

4 renca renca | 29. prosince 2008 v 19:02 | Reagovat

si veeeeeeelmo sexiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :DDDDDD

5 sabrina1236 sabrina1236 | E-mail | 23. července 2009 v 14:46 | Reagovat

no....harry potter....no daked y sa mi lubil..ale ta teraz je zarastena opica..aa este k tomu tie fotky na googly fuj nechutny uchylak

6 saandraa saandraa | 24. července 2009 v 13:07 | Reagovat

[1]: jaa ho žerem kks...on je uplne ze zlaty.....no ale ku filmograiňfi by mohli pridat aj polovicneho princa..ja som na tom filme bola a doteraz som z neho mimo..

7 lubka lubka | 3. června 2010 v 18:46 | Reagovat

milujem ta si maj lepší herec vo filme harry potter,milujem akce,vela srandi...

8 white bridal gowns white bridal gowns | E-mail | Web | 11. ledna 2013 v 19:28 | Reagovat

Thanks for taking this opportunity to chat about this, I feel strongly about this and I take pleasure in learning about this subject. Please, as you gain knowledge, please add to this blog with more information. I have found it enormously useful.
http://www.isdress.org

9 couture evening dresses couture evening dresses | E-mail | Web | 12. ledna 2013 v 5:46 | Reagovat

Usually I do not post on posts, but I would like to say that this site me to do it! Thanks, very good post.
http://www.speakdress.com/evening-dress-function-occasion.html

10 David David | 4. dubna 2013 v 15:31 | Reagovat

dik za ten gblog potreboval som urobi na teba ulohu

11 Michal Michal | E-mail | 8. února 2016 v 14:38 | Reagovat

Wow toľko veci som o ňom nevedel. Som jeho fanùšik a chcel by som byť ako on. Kiež by som mohol natočit to čo on.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama